Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Τα όμορφα και τα εγκαταλελειμμένα χωριά 
της Μακεδονίας!


Η φύση!



Οι εκδρομείς!


Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

5-8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ. ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΦΛΩΡΙΝΑ – ΠΡΕΣΠΕΣ – ΝΥΜΦΑΙΟ-ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
1Η ΗΜΕΡΑ: Αναχωρήσαμε το πρωί από το σχολείο και μετά από ενδιάμεσες στάσεις φτάσαμε στην όμορφη πόλη της Καστοριάς. Επισκεφτήκαμε στα πλαίσια του προγράμματος <<Ελλήνων Γεύσεις>> τον παραδοσιακό γυναικείο συνεταιρισμό Κωσταραζίου. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο 3*Λογγάς στο Σιδηροχώρι.  Δείπνο και διανυκτέρευση.
2Η ΗΜΕΡΑ: Μετά το πρωινό μας  επίσκεψη στη γραφική περιοχή των ΠΡΕΣΠΩΝ,  για  να  γνωρίσουμε   το νησάκι του ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ στη μικρή ΠΡΕΣΠΑ, αλλά και το  ακριτικό χωριό ΨΑΡΑΔΕΣ,  στις  όχθες  της  ΜΕΓΑΛΗΣ   ΠΡΕΣΠΑΣ. Συνεχίσαμε για την όμορφη πόλη της ΦΛΩΡΙΝΑΣ. Επιστροφή στην Καστοριά και ξενάγηση της πόλης.
3Η  ΗΜΕΡΑ: Πρώτος  σταθμός  το ορεινό ΝΥΜΦΑΙΟ στην πλαγιά του όρους ΒΙΤΣΙ σε υψόμετρο 1.350μ. με τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια, το ερειπωμένο Αρχοντικό-Αρχηγείο του Μακεδονικού αγώνα  αλλά  και  το  καταφύγιο  της  καφέ  Αρκούδας   < ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ> . Επιστροφή   στην  ΚΑΣΤΟΡΙΑ, χρόνος  ελεύθερος  για  περιπάτους    στην  πόλη,  δείπνο  προαιρετικά,  διαν/ση.

4Η ΗΜΕΡΑ: Πρωινό και μετάβαση  στην  ΣΠΗΛΙΑ  ΤΟΥ  ΔΡΑΚΟΥ, που  βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την Καστοριά, στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου, κοντά στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, της Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας. Ειδικές διαδρομές κατάλληλα διαμορφωμένες με σεβασμό προς το περιβάλλον και μια πλωτή γέφυρα από την οποία μπορεί κανείς να δει τις επτά λίμνες που υπάρχουν μέσα στη σπηλιά, μας  γνωρίζουν  ένα  από  τα  σπουδαιότερα  σπήλαια  της  χώρας  μας. Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στο Μαυροχώρι Καστοριάς.Τα ποικίλα εκθέματα ήταν μοιρασμένα σε θεματικές ενότητες ώστε οι μαθητές να διδάσκονται εύκολα και μεθοδικά την εξέλιξη του πολιτισμού μας από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα. Οι κέρινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος, παριστάνουν απλοϊκούς γραφικούς τύπους κάθε ηλικίας, του χωριού και της πόλης την ώρα της δουλειάς και του μόχθου με στολές εποχής. Συνεχίσαμε για το Δισπηλιό για να δούμε τον Λιμναίο Οικισμό Νεολιθικής Εποχής. Με ενδιάμεσες στάσεις επιστροφή στην Αθήνα.
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΩΣΤΑΡΑΖΙΟΥ


ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ

Η ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ







ΠΡΕΣΠΕΣ



Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ








ΨΑΡΑΔΕΣ



ΦΛΩΡΙΝΑ

ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΑΚΟΥ


ΜΑΥΡΟΧΩΡΙ- ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ




ΠΑΛΙΑ ΕΜΑΓΓΕΛΜΑΤΑ









ΝΥΜΦΑΙΟ

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ- ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΡΚΟΥΔΑΣ






ΚΑΣΤΟΡΙΑ



ΔΙΣΠΗΛΙΟ- ΛΙΜΝΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ